Vilken plattform på sociala medier är vanligast bland ungdomar i er ålder?
– Det finns Snapchat, Instagram, Discord, Omegle mm. Snapchat är vanligast, Discord används ofta när man spelar. Omegle är ett forum där man inte behöver registrera dig, man blir hopkopplad med vem som helst för att prata eller skriva med varandra, man pratar med varandra som Facetime. Många yngre och vuxna finns på denna chatt, inte så många i vår ålder (14-15 år). Där kommer nya chattar hela tiden.
Blir ni ofta kontaktade av okända personer på chattar?
– Ja det händer hela tiden på t.ex. Insta får man DM att någon vill följa ens Insta. När någon lägger till mig på Snap och man lägger till den personen så får man oftast bilder skickade till sig, ofta får man s.k. dick pics skickade till sig.
Vad gör ni om någon kontaktar er som ni inte vill ha kontakt med?
– Antingen kan man bara blocka personen men då kan de fortsätta att försöka kontakta genom genom att skapa nytt konto eller leta upp en på andra chattar. Är det en person som man pratat med som börjar bete sig illa brukar man skriva att det inte ok och sedan blockera personen.
Vad kan man göra om man blir kontaktad av någon som man är osäker på?
– Man kan kolla honom på andra konto och se vad personen har för vänner där. Det går även att se på Snapchat om personen har skickat mycket meddelande men ingen skickar meddelande till personen, syns på deras sida.
– Brukar oftast bara lägga till de personer som bor i närheten.
Vad gör ni om någon skickar nakenbilder till er?
– Skriver att det är olagligt och kan polisanmälas sedan blockerar man den personen.
Händer det att tjejer skickar nakenbilder till killar som inte bett om det?
– Har aldrig hänt att jag fått någon nakenbild eller liknande av någon tjej.
Tror ni att det är lätt att lura yngre barn?
– Det kan det vara, de är inte lika försiktiga som vi som använt chattar under längre tid. De kan också ha svårare att säga nej. Det kan också vara så att de svarar på frågor utan att tänka sig för.
Om ni hade velat skulle ni kunna lura en yngre person att träffa er att utan avslöja vem ni är?
– Det hade vi klarat ganska enkelt, det klarar de flesta äldre ungdomar, de vet hur man ska göra för att verka trovärdig och kan skapa olika falska konto.
Vad ska man göra om man blivit lurad och lämnat ut bilder på sig själv?
– Prata med dina föräldrar eller storasyskon, det går också arr ringa till BRIS och fråga om råd. Det är jättelång väntetid när man ringer till BRIS.
Vad ska föräldrar göra om de får reda på att deras barn lämnat ut bilder på sig själv eller bestämt träff med någon okänd person?
– De ska stötta den personen och prata mycket om vad som kan hända. Det sämsta de kan göra är att straffa den personen t.ex genom att ta ifrån personen telefonen, Alla har sitt umgänge i telefonen och blir väldigt isolerade utan sin telefon, de kommer aldrig berätta det för föräldrarna fler gånger om man blir straffad.
Hur kan man göra för att detta inte ska hända?
– Föräldrarna måste prata jättemycket med barnen om vad de gör på nätet eller vem de umgås med på nätet. De måste vara engagerade i vad deras barn gör och vilka appar de använder. Det är bra om barnen visar vad de gör på nätet för föräldrarna.
Är det något annat man kan göra för att hindra att barn och ungdomar blir utnyttjade på nätet?
– Vi tycker att det borde ingå att man pratar om det i skolan. Kanske prata i mindre grupper vad man blivit utsatt för, då kan man lära av varandra.
– Vi tycker att det känns som det är tabu och skamligt att pratat om dessa saker, det är bra om vi pratar mer om det så att de som råkar ut för något vågar berätta och inte tycker det är skamligt.
Ansvarig utgivare: Polisen