Visst är det lite skönt när det är tyst i huset. Du får dricka ditt kaffe i lugn och ro och barnen sitter med sina skärmar och är stilla en stund. Det är en stund av harmoni, ingen som tjatar, ingen som slåss och ingen som kräver att få en ny skateboard nu – ”alla andra har ju den senaste modellen”. Inget sådant, bara lugn och ro. Men vad är det de gör bakom skärmen? Har du koll? Är det ens meningen att du ska hålla koll på det? Är det fel att njuta av den stillhet skärmarna ger?
Tänk så här: För att kunna njuta av stillheten behöver du känna dig trygg med att dina barn är trygga på nätet. Och för att göra det behöver du engagera dig i barnens aktiviteter, precis så som du gör när de deltar i aktiviteter utan skärm. Utan skärm tar du reda på vilka dina barn ska träffa, när de förväntas vara hemma och gärna hur de kommer hem, om du själv inte kan lämna och hämta dem.
I livet utanför skärmen har du lärt barnen att inte prata med främlingar och att inte följa med någon de inte känner. När de är små håller du dem i handen när ni är ute och går. Du ser till att de har cykelhjälm. Efter hand som de blir äldre släpper du dem alltmer fritt, förvissad om att du lärt dem att se sig om när de ska gå över vägen, att de inte följer med främmande människor hem och att de berättar för dig om det händer något obehagligt, om någon är taskig i skolan eller om något annat inträffar som gör att ditt barn behöver stöd och tröst av dig.
Även om vi fortfarande säger att den digitala världen är ny, så har den funnits så pass länge att det finns gott om kunskap och erfarenhet. Det digitala öppnar upp ofantliga möjligheter för både barn och vuxna. Samtidigt som vi genom små fingerrörelser har tillgång till hela världen, har hela världen tillgång till oss och våra barn.
Vi vet att där det finns barn och unga finns också de som kontaktar barn och unga i sexuellt syfte. Det gäller både i den fysiska som i den digitala världen. Som förälder är det näst intill omöjligt att hänga med i allt som händer, men vi kan göra mycket för att förebygga att våra barn blir utsatta och att de söker stöd och tröst hos oss om de skulle råka illa ut.
Ansvarig utgivare: Herrlander-Svensson Familjefokus AB